نبشی چیست؟
نبشی (Angle bar) یکی از از کاربردیترین مقاطع فولادی است که از دو بال معادل و نامساوی عمود بر هم تشکیل شده و غالبا مشابه حروف لاتین L و V است. همین پروفیل بیشترین مصرف را در امور ساختمانی داراست که غالبا به صورت تکی و جفتی به عمل برده میشود؛ همینطور نبشی در طولهای ۶ و ۱۲ متری ساخت می شود که با ضخامتهای مختلفی است.
انواع نبشی از حیث نحوه ساخت
بهطورکلی، نبشیها از روش دو روند متعدد ایجاد میشوند؛ همین تفاوت در طرز تولید میتواند در استحکام و حتی کاربرد آن ها نیز تفاوت تولید کند. دو شیوه معمول تولید نبشی شامل نحوه پرسی و شیوه فابریک هستند که به بیان آنها میپردازیم.
نبشی فابریک
همانطور که از اسم همین نبشی نیز میتوان فهمید، نبشی فابریک بهطور مستقیم از نخست به این رخ ساخت میشود. درواقع قالب مناسب برای تولید نبشی تولید شده و طی یک مراحل نورد گرم، مواد مذاب به صورت نبشی خارج شده و سرد میشوند. درنتیجه، اشکال نبشی فابریک را در همین روش خواهیم داشت.
نبشی پرسی
دسته دیگر نبشیها از نظر روش ساخت، گونه های پرسی آن هستند. این گونه نبشی از نخست به همین صورت ساخت نمیشوند، بلکه از انجام فرآیندهایی بر بر روی ورقهای فولادی ساخت خواهند شد. بهطورمعمول به جهت ساخت نبشی پرسی، ورقهای فولادی را از وسط خم کرده و به آن شکل میدهند تا به نبشی تبدیل شوند.
گونه های نبشی از لحاظ شکل ظاهری
نبشیها از نظر شکل ظاهری هم تفاوتهایی دارای نیز دارند. از همین نظر میتوان آن ها را به دو جور نبشی عمودی و نبشی V صورت تقسیم کرد.
نبشی عمودی
نبشیهای عمودی به آن جور از اشکال نبشی گفته میگردد که زاویه دربین بالها یا این که مقاطع نبشی 90 سکو است. بخش اعظم نبشیها به همین رخ ساخته میشوند. در بسیاری از موردها این مدل از نبشیها را نبشی L رخ هم مینامند. برهان آن هم شباهت رخ ظاهری آن دارای سخن L لاتین است.
نبشی V شکل
نوع دیگر نبشیها از لحاظ صورت ظاهری، نبشیهای V شکل هستند. این گونه از نبشیها در واقع زاویهای کمتر از 90 درجه دارا هستند و بسته به کارایی، این زاویه میتواند متعدد باشد. ازآنجاییکه حساس کاهش زاویه نبشی، شکل آن به سخن V لاتین شباهت پیدا میکند، به آنها نبشیهای V رخ هم میگویند. اینگونه نبشیهای به جهت یک سری کاربردهای یگانه مناسب هستند.
انواع نبشی از نظر ترازو بال ها
نبشیها از نظر میزان بالها نیز باهم تفاوتهایی دارند. همانطور که اشاره کردیم به ضلعها یا این که مقاطع کناری نبشی، بال نبشی گفته میشود. انواع نبشیها از نظر این خصوصیت به دو جور بال متساوی و بال نامساوی تقسیم میشوند.
نبشی بال مساوی
همانگونه که از نام این مدل نبشی هم میتوان تشخیص داد، از بالهای برابر و مساوی تشکیل شدهاند. یعنی مقاطع هر دو طرف نبشی به یک اندازه است. برای معین کردن اندازه بال همین نبشیها از حرف L انگلیسی و میزان بال در کنار هم استعمال میشود. برای مثال بر روی یک نبشی که اساسی بالهای مساوی 5 سانتیمتری است، L50 تصویب میشود. یعنی هر بال این نبشی 50 میلیمتر است.
نبشی بال نامساوی
این مدل از نبشیها دارای مقاطع یا بالهای نامساوی هستند. بنابراین، یکی از از بالهای آن از دیگری بزرگتر است. برای نشان دادن میزان بال همین نبشیها نیز از سخن L و دو ترازو به جهت هر مورد از بالها به کار گیری میشود. به جهت نمونه بر روی یک نبشی که حساس اندازه بالهای 5 و 7 سانتیمتری است، L50 * 70 ثبت میشود. یعنی یکی از از بالها 50 میلیمتر و دیگری 70 میلیمتر است.
فرآیند ایجاد نبشی
نبشی غالبا به دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید میشود، به تناسب روشی که نبشی اصلی آن ساخت میشود، علاوه بر متاع و کیفیت محصول، گونه کالا هم گوناگون خواهد بود.
ساخت نبشی به طریق نورد گرم
در همین روش پس از ذوب نمودن مواد اول در کورههای قوس الکتریکی مواد مذاب را درون قالبهایی تخلیه کرده و به صورت تختال درمیآورند. آنگاه اساسی حرارت دادن تختالها که موجب ارتقاء شکلپذیری آن میشود، متاع را از فی مابین غلتکهایی عبور داده و به ضخامت گزینه نظر میرسد. پس از این ورقها مجدد از فی مابین غلتکها عبور داده شده و قالب و صورت پایانی نبشی را که به صورت L است، میگیرد. گفتنی میباشد نبشی را که با فرایند نورد گرم ایجاد شده و از همان در آغاز در قالب نبشی بوده است را نبشی فابریک مینامند.
تولید نبشی به نحوه نورد سرد
در همین شیوه ساخت که رایجتر و آسانتر از شیوه نورد گرم است، کالا اولیه برای ساخت نبشی معمولا ورق آهن گرید ST۳۷ است. در همین سطح نورد شدن ورق آهن و عبور ممتد آن از فی مابین غلتکها علاوهبر کمتر ضخامت، ورق به تدریج پرس شده و به شکل L و در نهایت نبشی درمیآید. نبشی ساخت شده مهم شیوه نورد سرد در بازار نبشی پرسی نام دارااست که به طور معمول به صورت بال معادل است و ضخامت آن هم نهایتا تا ۶ میلیمتر و ارتفاع ۶ متری است.
کارخانه های ساخت نبشی
از مهم ترین ایجاد کننندگان نبشی می توان به مورد ها زیر اشاره نمود:
· کارخانه فولاد مبارکه اصفهان
· کارخانه فولاد ناب تبریز
· کارخانه آریان فولاد
· کارخانه فولاد کوهپایه
· کارخانه صنعتی شکفته